Chia semínka jsou jednou z účinných, funkčních a výživných potravin, známou po celém světě. Semínka Chia jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, jsou plné antioxidantů a bílkovin, obsahují velké množství vitamínů a minerálů a jsou nejbohatším známým rostlinným zdrojem esenciálních mastných kyselin. Chia semínka obsahují 32 % tuku, z toho je 60 % omega-3 alfa-linolenové kyseliny.
Chia semínka se vyznačují:
- více omega-3 než losos
- více antioxidantů než čerstvé borůvky
- více vlákniny než ovesné vločky
- více vápníku než mléko
- více bílkovin, vlákniny a vápníku než lněné semínko
5 hlavních důvodů, proč jíst Chia semínka:
- Chia semínka jsou plnohodnotnou komplexní potravinou
Nejenom, že Chia semínka mají více omega-3 mastných kyselin, než jakékoli jiné přírodní zdroje, ale jsou i plná antioxidantů, vápníku, bílkovin, vlákniny a mnoho dalších vitamínů a minerálů. - Chia semínka dodávají energii
Chia vám poskytnou dávku energie, která vydrží. Také vám dodají odolnost, vytrvalost a sílu, podobně jako jen jediná lžíce udržela aztéckého bojovníka na nahou po celý den. - Chia semínka vám pomohou proti přejídání a ke snížení váhy
Vzhledem k tomu, že Chia semínka absorbují množství vody a mají tolik rozpustné vlákniny, že pomáhají uvolňovat z nerafinovaných sacharidů energii velice pozvolna do krevního oběhu. Mají tedy antidiabetický efekt a poskytují také pocit plného žaludku a udržují tkáně delší dobu hydratované. - Chia semínka jsou lehce stravitelná
Lidské tělo může trávit Chia semínka velice snadno. Semínka pomáhají i k trávení dalších potravin tím, že obsahují velké množství vlákniny (asi 7 g v porci). - Chia semínka se pohodlně kuchyňsky zpracovávají a snadno se skladují.
Chia semínka se dají používat do koktejlů, polévek, kaší, krekrů a dezertů. Jsou také skvělým zahušťovadlem. Chia mají velkou výhodou, že nejsou náročné na skladování a vydrží v suchu dlouhou dobu, aniž by se kazily.
Chia semínka (Salvia hispanica L.) byla hlavním zdrojem potravy pro americké domorodce po celá staletí. Používali gel z chia na rány, při nachlazení a bolesti v krku. Také je používali k uklidnění žaludku, na odstranění tělesných pachů, při problémech s prostatou a při zácpě.
Aztéčtí válečníci jedli Chia při válečných výpravách. Indiáni z jihozápadu Severní Ameriky jedli Chia semínka smíchaná s vodou, když putovali za obchodem od řeky Colorado až k Tichému oceánu.
Použití Chia semínek
Semínka lze namočit a už po pěti minutách se vytvoří hutný želatinový gel. Semínka lze přidat i bez namočení přímo do koktejlu. Semínka můžete pomlít na jemný prášek a ten používat jako pojivovou a zahušťovací ingredienci. Chia najdou široké uplatnění i při přípravě mnoha dalších pokrmů.
Salvia hispanica L. |
Energie 490 kcal (2052 kJ) (24 %)
Bílkoviny 15,6 g (31 %)
Celkové množství tuku 3,8 g (47 %)
Nasycené tuky 3,2 g
Mononenasycené tuky 2,1 g
Polynenasycené tuky 23,3 g
Celkem omega-3 mastné kyseliny 17,6 g
Celkem omega-6 mastné kyseliny 5,8 g
Celkem 43,8 g sacharidů (15 %)
Vláknina 37,7 g (151 %)
Vápník 631 mg (63 %)
Draslík 160 mg (5 %)
Fosfor 948 mg (95 %)
Zinek 3,5 mg (23 %)
Mangan 2,2 mg (108 %)
Sodík 19 mg (1 %)
Pokud tvůj oblíbený bioobchod tento produkt nemá, neni problém si semínka objednat na internetu. Tak přeji přijemné experimetování s tímto vynikajícím semínkem....